Încercarea tampoanelor

Descriere funcțională

Standul este destinat determinării caracteristicii forță-deformare a elementelor deformabile controlat din componența vehiculelor feroviare (tampoane, amortizorul aparatului de legare, aparatul de legare). Standul este constituit dintr-o platformă din tablă cu grosimea de 50mm și dimensiuni de 900 x 600 mm, prevăzută cu două brațe laterale din I500 cu lungimea de 1650mm. Printre cele două laturi I500 culisează o placă din tablă cu grosimea de 50mm și dimensiuni de 610 x 460 mm pe care este montat un cilindru hidraulic de înaltă precizie, cu piston găurit, Enerpac, tip RCH606, cu următoarele caracteristici: cursa maximă 156 mm, forța maximă 576 kN, presiunea maximă 700 bar, suprafața efectivă a cilindrului 82.3 cm2. Deplasarea cilindrului se face cu un increment de 10cm.

Pistonul cu gaură centrală permite utilizarea aceluiași cilindru atât pentru forțe de întindere cât și pentru forțe de comprimare. Elementul de încercat se așează în partea inferioară a cilindrului

Forțele mari care intervin la acest gen de încercări necesită utilizarea unui traductor de forță de 1MN, care este foarte scump și foarte greu de manevrat. Acesta este motivul pentru care la acest tip de încercări măsurarea forțelor de tracțiuni sau de compresiune se face prin metode indirecte, măsurând presiunea din camera cilindrului și utilizând relația de calcul: .

La utilizarea metodei indirecte, prin măsurarea presiunii, trebuiesc luate măsuri de precauție privind timpul de ajungere la echilibru dinamic între presiune, volum și temperatură, cele trei mărimi fiind în interdependență. Trebuie așteptat un timp de cel puțin 20s pe o treaptă de forță de încărcare.

Deformarea elementelor elastice este măsurată cu traductor liniar de cursă, HBM, tip W200.

Pentru determinarea caracteristicii forță-deformare, domeniul nominal de forță al elementului deformabil este împărțit în 5 subdomenii, rezultând 5 trepte de forțe de încercare, în intervalul 0…Fn.

Încercarea propriu-zisă constă din aplicarea a trei secvențe de câte cinci trepte de forță: 0; 1/5Fn; 2/5Fn; 3/5Fn; 4/5Fn; Fn; 0. Pe fiecare treaptă de forță, sarcina este menținută constant pe o durată de cca. 20s. Pentru fiecare ciclu de încărcare se înregistrează forța și cursa. Din reprezentarea grafică forță–deformare, se determină constanta elastică, k, a elementului elastic (dacă este cazul).